Lázeňská léčba v Karlových Varech má velice dlouhou tradici. První léčebné procedury tu byly provozovány již ve 14. století, kdy zde král Karel IV. nařídil vybudovat první lázně, později právě po něm nazvané jako Karlovy Vary.
K největšímu rozvoji lázeňství v Karlových Varech došlo až v 19. století za přispění mnohých, tehdy pokrokových lékařů. Mnoho tehdejších aplikací našlo své uplatnění i v současném moderním lázeňství. Současná úroveň lázeňství je v České republice jedna z nejvyšších na světě vůbec. Vyvinula se na základě dlouholetých zkušeností a vědeckých metod a je aplikována předními odborníky v oblasti lázeňské medicíny, vysoce kvalifikovanými lékaři – balneology a vysoce kvalifikovaným zdravotnickým personálem.
Nejdůležitější součástí karlovarské lázeňské léčby
Základem tradice klasického karlovarského lázeňského léčení je neopakovatelný a jedinečný přírodní zdroj – minerální voda, jejíž účinky jsou prověřené dlouhodobou praxí. Minerální voda je nejdůležitější součástí karlovarské lázeňské léčby. Věnujte jí náležitou pozornost a dodržujte lékařem předepsané prameny, množství a dobu pití.
Kvalita karlovarské minerální vody je v průběhu staletí neměnná. V karlovarských pramenech je přítomna většina prvků periodické tabulky, běžně je analyzováno přes 40 prvků potřebných pro lidský organismus. Karlovarská minerální voda se tvoří v hloubkách cca 2 500 metrů pod povrchem zemským. Veřejnosti je přístupná v 15 pramenech, které se od sebe liší teplotou a množstvím rozpuštěného oxidu uhličitého. Každý pramen je tak dle rozdílů teploty a proplynění jiný a s jiným účinkem. Vedle pozitivního vlivu na celý trávicí trakt a pohybové ústrojí podporuje pitná kúra čištění organismu.
Karlovarská termální minerální voda je složitou, vysoce koncentrovanou směsí přírodních látek, která není určena ke stálému či neregulovanému užívání. Věnujte ji, prosím, náležitou pozornost a dodržujte lékařem předepsané prameny, množství a dobu pití. Pitná léčba se provádí především před jídlem. Minerální vodu pijte 3-10 minut z pohárků o obsahu 2 dl. Mezi jednotlivými pohárky je vhodná přestávka 5-10 minut.